donderdag 6 juni 2013

Kaart Texas en Austin, met Rio Grande, Houston, Dallas - Vakantie Verenigde Staten Amerika

Kaart Texas: US Government
Texas is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio South en telt 25.674.681 inwoners (2011). De hoofdstad is Austin en de standaardafkorting van de staat is TX.

De staat grenst in het noorden aan de staat Oklahoma, in het noordoosten aan Arkansas, in het oosten aan Louisiana en in het westen aan New Mexico.

In het zuidwesten grenst Texas aan buurland Mexico. In het zuidoosten ligt de staat aan de Golf van Mexico.

Het landschap in Texas is onder te verdelen in drie vlakten. Deze lopen terrasvormig naar het westen toe in hoogte op.

Evenwijdig aan de sterk gelede kust ligt een ongeveer 250 kilometer brede kustvlakte. Rivieren hebben hier diepe baaien gevormd.

Voor de kust van Texas liggen langgerekte zandbanken waarachter uitgestrekte lagunen zijn ontstaan.

Richting het westen wordt de kustvlakte afgesloten door de Blacklands. Dit is een rijk agrarisch gebied, waarachter zich als begin van het prairiegebied van de Great Plains het Balcones Escarpment verheft, dat een hoogte heeft van 200 tot 900 meter.

Het middendeel van het Balcones Escarpment bestaat uit de Llano Estacado, of Staked Plains. Dit is een droog steppegebied, dat gedeeltelijk het karakter heeft van een woestijn.

In het westelijke deel van Texas ligt de Trans-Pecos-Texas. Dit is een ruwe hoogvlakte. Hier verheffen zich de uitlopers van de Rocky Mountains. Guadalupe Peak is hier met een hoogte van 2.667 meter de hoogste top van de staat.

Meren en rivieren
De Red River vormt in het noordelijke deel van Texas de grensrivier. Het is een zijrivier van de langste rivier van Noord-Amerika, de Mississippi.

De andere rivieren in de staat stromen bijna allemaal rechtstreeks naar de Golf van Mexico.
De belangrijkste rivieren zijn de Sabine, Brazos, Colorado en Rio Grande, die een lengte heeft van ongeveer 3.030 kilometer. De Pecos is een zijrivier van de Rio Grande.

Bij Denison ligt het grote stuwmeer Lake Texoma.

Klimaat en vakantie
De klimaatverschillen in Texas zijn zeer groot. Het zuidoosten kent een subtropisch klimaat, het noordwesten heeft een landklimaat.

De staat heeft veel te lijden van wervelstormen en in de winter van koude noordenwinden. Deze winden staan bekend onder de naam the Northers.

De meeste neerslag in Texas valt in het zomerhalfjaar, maar door de sterke verdamping is Texas erg droog.

Bezienswaardigheden
Tecas is rijk aan natuurmonumenten. Geliefde locaties bij toeristen zijn onder meer het Big Bend National Park, het Guadalupe Mountains National Park, de Padre Island National Seashore.

Verder zijn er het Caddo Lake State Park, Muleshoe National Wildlife Refuge en Longhorn Cavern State Park.

In Texas bevinden zich een aantal goed geconserveerde of gerestaureerde 18de-eeuwse missieposten. Rond de plaats San Antonio zijn er hiervan veel te bezichtigen.

Lyndon B. Johnson Space Center
Vanuit het Lyndon B. Johnson Space Center van de NASA in de stad Houston worden Amerikaanse ruimtevluchten voorbereid en begeleid.

Steden Texas
Naast de hoofdstad Austin zijn een aantal grote steden in Texas: Houston, San Antonio, Dallas, Fort Worth, El Paso, Arlington, Corpus Christi, Plano, Laredo.

Kaart Texas county's
De staat Texas, in het zuiden van de verenigde Staten, is bestuurlijk onderverdeeld in 254 county's. Het is daarmee de staat met de meeste county's.

Kaart Texas counties: USGS

Kaart Texas
De Amerikaanse staat Texas grenst aan de staten Oklahoma, Arkansas, Louisiana en New Mexico. In het zuiden ligt de staat aan de Golf van Mexico. De hoofdstad is Austin.

Kaart Texas, steden, wegen, rivieren, spoorwegen, reliƫf, topografie: USGS